Index · · Forum (søg) · Blogs · Artikler · IRC · Billeder · Video · HWP · Spiki Tue, 21 Jan 2025 04:29 
 Seneste indlæg: [Andet] Ny Stationær - [16c]UdgaardsLoke (d. 27 April 2023)
Reklamer
Dell Mini 10 (nick)
Friday 04-09-2009



Jeg er ret glad for comfort computing, så da min - ellers fine - 14" ThinkPad T40p begyndte at skrante kiggede jeg i retning af noget lidt mindre. Da maskinen skulle erstatte en laptop i fuld størrelse turde jeg ikke gå helt ned i en 7"-9" model, så det passede jo fint at markedet var blevet oversvømmet med 10" maskiner. Jeg forsøgte at gå lidt systematisk til værks, så jeg lavede et hurtigt regneark med de modeller jeg mente var interessantente (sammenligning af netbooks). Jeg endte med at vælge ud fra skærmens opløsning som første priotet, og da computeren også gerne skulle være til at købe i Danmark var valget ikke så svært længere.


Konfiguration


Dell tilbyder en række forskellige konfigurationer - som af uransagelige årsager i nogle tilfælde er regionsbestemte - så jeg må hellere starte med at skrive lidt om valgmulighederne og hvordan min maskine er skruet sammen. For at gøre det endnu mere uoverskueligt, så har Dell udover Mini 10 også en model der hedder Mini 10v ("v" for value), de ligner ved første øjekast hinanden som var de to vindruer af samme klase, men er meget forskellige. For at gøre det kort, så består forskellene bl.a. af følgende:





































Mini 10


Mini 10v


Materiale


Plastik/Magnesium


Plastik


CPU


Intel Atom Z520 (1,3 GHz) og Z530 (1,6 GHz)


Intel Atom N270 (1,6 GHz)


GPU (forskelle kan ses her og her)


Intel GMA500


Intel GMA950


RAM


1GB, kan ikke opgraderes


1GB, kan opgraderes


LCD


1024x576 eller 1366x768


1024x600 (ældre versioner blev leveret med 1024x576)


TouchPad


Multitouch med indbyggede knapper


Normal med indbyggede knapper


Bluetooth


Ja


Nej


DVB-T TV tuner


Ja


Nej



Herudover er der en række tilvalg som ikke fås sammen med Mini 10v, f.eks. SSD, GPS, 3G osv. men det må i selv kigge på på Dells hjemmeside. Min maskine er udstyret med Z530 CPU'en, 1366x768 displayet, 802.11N og 3-celle batteriet. Overvejelserne om batteriet, som også findes i en 6-celle version, gik på at jeg alligevel kun sjældent bruger maskinen mere end et par timer mens jeg er væk fra en stikkontakt. Med det lille batteri er maskinen også både mindre og lettere, men det store batteri kan naturligvis tilkøbes senere hvis det skulle vise sig at være nødvendigt. Vær iøvrigt opmærksom på at nogle maskiner sælges med et 24Wh 3-celle batteri, mens andre sælges med et 28Wh 3-celle batteri. Jeg har kun set 24Wh modellen på Dells amerikanske webshop, men det kan jo tænkes at de udbreder valget til denne side af Atlanten, så det er måske noget man bør være opmærksom på når man bestiller. Jeg får 2½ til 3 timer med 28Wh batteriet, laveste lysstyrke på skærmen og wifi eller bluetooth (til 3G netværk).

Brian lokkede mig til at køre nogle tests under Linux, resultaterne kan ses her: http://www.smovs.dk/Dell_Mini_10/phoronix-test-suite/



Hardware


Computeren virker generelt meget solid. Bunden kan vrides uden at den flexer og der er heller ikke at udsætte på konstruktionen af låget med skærmen. Selve låget virker dog lidt billigt i sin skinnende plastik og det kan give sig lidt nederst midt på (bag det indvendige Dell logo). På venstre side er der låse beslag, strøm, USB, antennestik (til DVB-T tuneren, ikke vist på de officielle billeder her) og SD(HC)/MS/MMC kortlæser. Højre side er bestykket med ethernet (100mbit), 2x USB, HDMI (Mini 10v har en VGA port i stedet) og lyd ind/ud (kan konfigureres til forskellige funktioner i software).









Tastatur og pegeredskab


For at starte med det dårlige først, så er det tydeligt at det her ikke er en maskine fra David Hill designstudie. Der er en smule flex i keyboardet og åbenlyst nok så mangler TrackPointen. TouchPad'en på Mini 10v har fået en del skæld ud og bliver ofte betegnet som ubrugelig fordi man ikke kan trykke på knapperne uden at markøren flytter sig. De indbyggede knapper fungere tilgengæld udemærket på Mini 10, som er istand til at opfatte at der er flere fingre på touchpad'en samtidig. To-finger scroll og tre-finger side/program skift virker også fornuftigt, to-finger zoom har jeg dog måtte slå fra, da det nogle gange bliver aktiveret når man scroller. Tastaturet er faktisk ganske brugbart, layoutet er genkendeligt (Ctrl sidder dog yderst ;)) og der er en fuld række F-taster (det var der ikke på Dell Mini 9). Så på trods af at det ikke er ThinkPad kvalitet, så kan jeg sagtens holde ud at skrive på det gennem længere tid. Som standart er maskinen sat op med F-tasterne som sekundære taster (nås via Fn tasten) og f.eks. lysstyrke og volumen som de direkte valg, dette kan dog ændres i BIOS'en samt med et medfølgende program i Windows.



Display


Skærmen er 10,1" i 16:9 format med LED baggrundsbelysning. Lysstyrken er så kraftig at jeg næsten altid har den sat på det laveste niveau når jeg bruger den indendørs, ellers er det lidt som at sidde og kigge ind i forlygten på en bil. Udenfor er det derimod rart at der kan skrues op for blusset, så selvom skærmen er reflekterende er der ingen problemer med at bruge den i dagslys. "HD" opløsningen på 1366x768 betyder at alt står knivskarpt, tekst i almindelig størrelse står næsten for skarpt, men det er nu rart at kunne læse hjemmesider uden at skulle scrolle sidevers.



Videoafspilning og spil


I Windows XP med 6.14.11.1012 driveren kører videoafspilning overbevisende. VLC player er fint til det meste, men 720p hakker meget, med en DirectShow afspiller (f,.eks. Windows Media Player) med CoreAVC Pro codec'et ser 720p x264 dog helt fantastisk ud. Tilmed ligger CPU forbruget kun på 20-30% med enkelte toppe på 50%, så alt køre flydende, også selvom Google Chrome er åbent i baggrunden med 20 tabs og Google Documents åbnet. Afspilning af 1080p x264 er ikke så vellykket, det hakker ret meget, men sjovt nok uden at CPU'en når 100% hvilket tyder på at hovedparten af decodingen bliver læsset over på GPU'en.


På MyDellMini.com's forum har der været meget snak om at GMA500 GPU'en ikke var god til noget som helst udover at bruge meget lidt strøm, men noget tyder på at det er blevet løst med de nye drivers. Som nævnt er video ikke noget problem, og de spil der rent faktisk virker ser også fint ud. Jeg har ikke fået testet med så mange, men World Of Goo har den ingen problemer med at trække. Half-Life vil den kun køre med software render, så det er ikke noget hit og i Race kommer man aldrig videre end menuerne (som ellers ser fine ud...).


GMA500 er ikke direkte understøttet i Ubuntu 9.04, men der findes drivere som kan gør det meste fint og rart. Denne guide er et godt udgangspunkt, og giver i det mindste en desktop i korrekt opløsning. Til trods for at Phoronix test suite umiddelbart siger noget andet, så kører HD video ikke flydende i Ubuntu, hverken i VLC player eller i mplayer. Efter erfaringerne i Windows hvor CoreAVC codecet gør hele forskellen for 720p, er der dog noget der tyder på at problemerne under Linux, kan løses med bedre opsærning samt opdaterede drivers og codecs.


Nu vi er ved video så kan jeg lige kort nævne TV tuneren som er indbygget i Mini 10 (men ikke i Mini 10v). Det er en DVB-T tuner som kræver en ekstern antenne, den der medfølger er noget af et monstrum, faktisk er den større end mange USB DVB-T tunere hvilket lidt ødelægger ideen med at have en indbygget tuner. Ellers virker turneren glimrende, den er direkte understøttet i de fleste DVB applikationer i Windows, men jeg mangler at finde en Linux driver til den. Mini PCI-E kortet er fra Hauppauge, hvis desktop kort har været fint understøttet i Linux, så der er håb for at der kommer en løsning.



Tåbeligheder


Maskinen er udstyret med en hvid LED der viser om computeren er tændt, slukket eller i dvale, herudover skifter den til orange når den mener at batteriet trænger til at få tilført strøm. Dette er den eneste LED indikator Dell har ment det var nødvendigt at have, der er altså ingen visuel visning af om CapsLock er slået til eller om harddisken bliver tilgået. Tilgengæld har man valgt at lade den hvide LED kæmpe med skærmen om at være fyrtårn aspirant, hvis ikke lige man får dækket den med håndfladen kan man ikke undgå at blive generet af den.


En anden fiks detalje er strømforsyningen som er bygget sammen med 230V stikket, men det er ikke et hvilket somhelst stik, næ, det er såmænd med jord(!). På en mere gængs laptop strømforsyning ville man kunne skifte 230V ledningen, men den mulighed har man ikke her. Så man er tvunget til enten at bruge computeren i et vådrum, save jord benet af, eller bruge et adapterstik som lidt spolere ideen med en lille fiks strømforsyning.



Pris


Min maskine endte på 3630 kr. inkl. levering, men en Mini 10 i basis konfigurationen kan fås fra 3290 kr. og Mini 10v starter ved 2590 kr. Mini 10v er fornuftigt prissat i forhold til konkurrenterne, prisforskellen op til Mini 10 skyldes bl.a. magnesium chassiset og at Z5xx CPU'en i sig selv er dyrere end N2xx CPU'erne (list of Intel Atom microprocessors).



Links


Dell US - mini 10 og 10v - De konfigurationer amerikanerne bliver tilbudt.


Dell DK - mini 10 og 10v - De konfigurationer der er tilgængelige herhjemme.


Dell OS Factory Recovery 9.04 DVD ISO - Dells Ubuntu installations DVD.


Flickr - Dellphotos - Mini 10


MyDellMini.com - Forum og nyheder om Dells netbooks.


Liliputing - Netbook nyheder.
Reklamer